Zwangerschapsyoga! door Yvonne Verhaar

In deze tijd, waarin we hoge eisen stellen aan onszelf en aan ons functioneren, leiden we vaak een druk en haastig bestaan. Het is dan ook nodig het lichaam en de geest af en toe even rust te gunnen om zich weer te kunnen opladen. Het beoefenen van yoga is daarbij een uitstekend hulpmiddel.

Wat is Hatha Yoga?

Het is een systeem van oefeningen dat al duizenden jaren oud is en beoogt ons lichaam zo fit en gezond mogelijk te houden, zonder het daarbij te forceren.

Door het ontspannen en het doen van doelgerichte ademhalings- en lichaamsoefeningen komen we tot rust en krijgen we nieuwe energie.

Door het doen van oefeningen leer je:

 • je makkelijker te ontspannen
 • je adem goed te beheersen
 • je beter te concentreren
 • je eigen grenzen beter te kennen
 • je bewust te worden van je eigen lichaam en in de zwangerschap
  al vroeg contact te maken met het kindje dat in jou groeit.
 • Verder is het een goede manier om de spieren in conditie te houden,
  te zorgen voor een goede bloedsomloop, de gewrichten soepel te houden
  en de weerstand te vergroten.

Hatha yoga is niet prestatiegericht

Yoga in de zwangerschap

Ook in de zwangerschap is het uitstekend mogelijk yoga te (blijven) beoefenen. Oefeningen en technieken die tijdens de zwangerschap en de bevalling gebruikt kunnen worden komen uitgebreid aan de orde.

Door te werken om lichaam en geest in goede conditie te krijgen, verhoogt dit de kans op een fijne zwangerschap, een natuurlijke, actieve bevalling en een snel herstel. Het oefenprogramma in de zwangerschap is aangepast. Regelmatig oefenen is belangrijk; bij de cursus horen drie lesbandjes/cd's die kunnen worden aangeschaft om ook thuis af en toe eens te oefenen. Regelmatig oefenen vergroot het effect en vergroot de kans op het goed kunnen omgaan met de weeën.

De cursus in het kort

In de cursus leer je allereerst de beginselen van de yoga. Daartoe behoren met name enkele ademhalings- technieken. Verder wordt er iedere les veel informatie gegeven over de zwangerschap en de bevalling. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide cursusmapdie speciaal voor deze cursus is ontwikkeld. Zo kun je alle informatie die aan bod is gekomenook thuis nog eens rustig nalezen. In de loop van de cursus wordt er zeer uitgebreid ingegaan op het opvangen van de weeën, hoe je partner je hierin kan steunen, welke perstechnieken er zijn, hoe je borstvoeding kunt geven en hoe het gaat na de bevalling.

Op March 19, 2011