'Meditatie werkt als pijnstiller'

Mensen zijn na een korte meditatiesessies over het algemeen minder gevoelig voor pijn. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Mensen die een korte periode mediteren, ervaren pijnprikkels daarna als 57 procent minder onplezierig en 40 procent minder intens.

Het pijnstillende effect treedt ook op als mensen pas net hebben geleerd om te mediteren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

“Onze studie suggereert dat sommige effecten van meditatie onmiddellijk merkbaar zijn, ook voor mensen die er geen ervaring mee hebben”, verklaart hoofdonderzoeker Fadel Zeidan van de Wake Forest University School of Medine.

Stoomcursus

De wetenschappers lieten bij een experiment enkele tientallen proefpersonen een stoomcursus mediteren volgen. Voor en na de sessies van twintig minuten, drukten de onderzoeksleiders een hitte-element met een temperatuur van 48 graden Celsius tegen de kuiten van de deelnemers.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen deze pijnprikkel na de meditatie als veel minder onprettig en intens ervaarden dan voor de meditatiesessies. De gemiddelde afname van pijngevoeligheid was zelfs groter dan bij het gebruik van sommige pijnstillers.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Hersenscans

Ook op hersenscans was het effect van de meditatie te zien. Na het mediteren was er volgens de onderzoekers veel minder activiteit waarneembaar in hersendelen die pijn registreren. Delen van het brein die betrokken zijn bij concentratie en verwerking van emoties, werden juist actiever na de sessies.

“Er gebeurt meer dan één ding in het brein”, aldus hoofdonderzoeker Zeidan. “Meditatie zet meerdere mechanismen in werking die verlichting van pijn brengen.”

Bron: Nu.nl

yoga2

Op May 12, 2011