Female Leadership Journey India

Negen dagen naar India om te werken aan de leiderschapskwaliteiten van Nederlandse topvrouwen. De Haarlemse Anita Tamming (40), eigenares van Yogacentrum Innerwork twijfelde geen moment toen zij door stichting Microkrediet voor Moeders werd meegevraagd.

Topvrouwen gaan op zoek naar zichzelf in India.

"Het is voor mij een droom die uitkomt", zegt Tamming glunderend. Ze noemt de reis een Female Leadership Journey, een trip waar topvrouwen uit verschillende Nederlandse bedrijven op zoek gaan naar zichzelf. Yoga en meditatie staan voorop. Het initiatief voor de reis komt van de stichting Microkrediet voor Moeders. Deze geeft vrouwen in Azië kleine leningen waarmee ze investeringen kunnen doen die hun inkomen blijvend vergroten. Zoekende naar sponsoren voor de projecten in India, ontstond het idee iets terug te doen voor vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven. ,,Achttien vrouwelijke leiders van Nederlandse ondernemingen gaan mee naar India. Daar wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van hun leiderschapscompetenties en aan de balans tussen lichaam en geest. Een positieve reis voor beide partijen."

Volgens Tamming is de wereld aan verandering toe. "Oude systemen werken niet meer. Kijk naar Europa: hoe meer eigenwijze leiders er zijn, hoe sterker de bevolking ageert. Datzelfde geldt voor het bedrijfsleven.
Leiders moeten hun mensen op een inspirerende manier stimuleren." De eerste vier dagen vertoeft de groep in een luxueus yoga resort in Bangalore.,,De vrouwen krijgen yogatrainingen, meditatie en doen oefeningen met elkaar", vertelt Tamming. Daarna vertrekken ze naar het project van Microkrediet.

"We gaan de bedrijfjes van 25 Indiase vrouwen bekijken. Daarna gaan alle vrouwen met elkaar aan de slag. Nederlandse vrouwen kunnen daar een hoop leren op het gebied van ondernemen. Indiase vrouwen steunen elkaar als het minder gaat. Concurrentie bestaat daar niet. Wanneer een ondernemer haar krediet niet kan afbetalen, krijgt geen enkele ondernemer een krediewerhoging. Dat stimuleert hen om elkaar te helpen." Tamming hoopt dat de Nederlandse vrouwen na afloop meer vertrouwen in zichzelf en hun leiderschapskwaliteiten hebben. "De belangrijkste vraag is eigenlijk doe je nog wat jou gelukkig maakt? In de hectiek van de westerse wereld is het belangrijk daarbij stil te staan.''

Op October 7, 2012