sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Artikel afbeelding

Yoga Nidra, slapen met bewustzijn

Yoga nidra is een staat van bewustzijn. Deze vorm van yoga brengt je in een staat tussen waken en dromen in. Deze staat is te vergelijken met het moment wanneer je in slaap valt. Het opent de diepere lagen van je geest en het kan fysieke en mentale onrust verminderen.  In dit artikel zal ik vertellen wat yoga nidra is en hoe een yoga nidra les eruit ziet.

Yoga nidra wordt ook wel de gelukzalige ontspanning genoemd, de toegangsweg naar Samadhi, de ultieme eenheid. Samadhi wordt in het Achtvoudig pad van Patanjali beschreven als laatste stap. Samadhi verwijst naar contemplatie, de verlichte staat die voorkomt uit meditatie, dit is de hoogste stap in yoga en een bekroning voor de yoga-beoefening. 

Bij yoga nidra ligt een persoon in de houding van totale ontspanning, Savasana genaamd. Alle zintuigen worden uitgeschakeld en alleen het luisteren en voelen blijft bij yoga nidra actief. Het is een vorm van ontspanning die veel verder gaat dan slaap, een uur yoga nidra is te vergelijken met 3 tot 4 uur ‘normale’ slaap. Bij deze vorm van yoga worden de twee hersenhelften met elkaar in harmonie gebracht en wordt onrust vermindert waardoor je dichterbij je ‘true self’ komt.

Hoe ziet een yoga nidra les eruit?

In een les yoga nidra ga je eerst aan de slag met adem oefeningen en een aantal asana’s (houdingen) om de spanning in de spieren en pijnlijke spieren en gewrichten te verminderen. Daarna is het lichaam klaar om zich volledig te ontspannen met yoga nidra. In dit gedeelte van de les spreek je voor jezelf een persoonlijk besluit of intentie uit. Dit wordt een Sankalpa genoemd. Vervolgens is er een rondgang in het lichaam en loop je de verschillende delen van het lichaam langs. Hierna richt je je aandacht op de ademhaling en word je je bewust van je ademhaling. Door middel van visualisaties of beelden kun je nog verder gaan in de ontspanning. Na het herhalen van het Sankalpa sluit de les yoga nidra af. Na de les is er altijd ruimte om ervaringen en gevoelens te delen. Mocht je naar aanleiding van deze blog meer over yoga nidra willen weten of met een proefles mee willen doen ga dan naar onze website: https://yogahart-nijmegen.nl/

Online en live lessen

Een les yoga nidra is nu ook online te volgen. Iedere week ontvang je een mail met een link naar een nieuwe les yoga nidra. De online les is 7 dagen te bekijken. De lessen yoga nidra zijn ook wekelijks te volgen in ons yogacentrum in Nijmegen.

Op June 4, 2020