Terug

Welke oefeningen niet bij zwangerschapswens?

Maatje

Ik doe dagelijks verschillende yogaoefeningen waaronder de 5 tibetanen. Nu proberen mijn vriend en ik een kindje te krijgen. Kan ik gewoon dagelijks doorgaan met deze oefeningen of is het beter om bepaalde oefeningen te vermijden (ivm voorkomen eventuele afstoting vruchtje)?


1 Antwoord

Antwoord van "Een nieuwe Balans", Yoga En Massage

Hallo Maatje,

 

In de eerste 15 weken van de zwangerschap wordt over het algemeen geadviseerd om torsies te vermijden. In deze tijd is de vrucht nog bezig met innestelen en is de placenta vollop in ontwikkeling. Torsies zouden als gevolg kunnen hebben dat de placenta loslaat. Ik kan me voorstellen dat sommige pranayama's zoals de kapalabhati ook niet echt bevorderlijk werken.

Ben je al een tijd bezig met zwanger worden en lukt het maar niet, dan kan het zijn dat dit de nodige stress veroorzaakt. Uit literatuur blijkt dat verhoogde stress levels ervoor kunnen zorgen dat je minder snel zwanger wordt. Je hoort ook regelmatig verhalen van koppels die een heel traject bij de gyneacoloog hebben gehad en na de hoop te hebben opgegeven (de druk gaat dus van de ketel) alsnog zwanger worden. 

Om met de stress om te gaan zou je regelamatig rugrollen kunnen doen of voor jou aardende oefeningen.

 

Succes,

 

Marysia

Yogapraktijk "Een nieuwe Balans"

Eindhoven